vin. iun. 14th, 2024

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, sustine ca inca de la inceputul pandemiei pacientii cu boli cronice, in special cei cu cancer, au avut de suferit din cauza masurilor de tratare a pacientilor cu COVID si prevenire a infectiilor.

Cezar Irimia sustine ca timp de doua luni pacientii cu cancer au fost marginalizati si lipsiti de tratament, numai presiunea din partea pacientilor determinand autoritatile sa ia masuri care sa vina in sprijinul pacientilor cu boli cronice. Chiar si asa, sustine Cezar Irimia, din cauza lipsei de politici sanitare coerente pacientii cu boli cronice inca au de suferit.

„Accesul in spitale la investigatii, la tratamente este anevoios, in unele locuri pacientii nu isi pot face tratamentele planificate. De aceea, noi am luat atitudine mergand in Parlament la cele doua comisii de sanatate. Acestea au avut bunavointa de a ne asculta fara sa se ia nicio masura”, a declarat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Cezar Irimia sustine ca asociatiile de pacienti au cerut sa nu se mai faca diferente intre spitalele COVID si non-COVID, ci „fiecare spital sa isi trateze covizii, lui asa cum se procedeaza in toata Europa”. „La noi, politica este gresita. Spitale COVID si non-COVID. Cine stabileste care este urgenta pentru a putea merge in spitale non-COVID? Medicii nu pot sti daca suntem infectati sau nu. Pe buna dreptate ni se cer teste daca vrem sa beneficiem de asistenta medicala, dar aceste teste PCR nu sunt la indemana oricui. Sistemul de sanatate din Romania este prabusit. Nu avem un Minister al Sanatatii, ci avem un minister al COVID-ului, iar noi suntem lasati sa murim pe capete, fara asistenta medicala de specialitate. Noroc ca mai avem medicii de familie si mai empatizeaza cu noi si vor sa ne sprijine, dar si ei sunt limitati. Acest noroc se rezuma la cativa dintre noi, nu la marea masa de pacienti cronici din Romania care insumeaza peste 3,5 milioane de pacienti. Problemele sunt in continuare foarte grave si in curand o sa ii acuzam de genocid prin lipsa unor politici coerente care sa asigure asistenta medicala pentru toti pacientii cronici”, a declarat Cezar Irimia potrivit ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *