vin. iun. 14th, 2024

Anunțul că România va plăti 175,4 milioane dolari pentru modernizarea avioanelor F-16 second hand a fost făcut de publicația Monitorul Apărării și Securității.

Cu vădită mândrie, publicația arată că Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea României de a moderniza avioanele F-16 pentru un cost de 175,4 milioane de dolari, și citează în acest sens un comunicat al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Așadar, României i s-a făcut onoarea de a mai cotiza cu peste 175 de milioane de dolari pentru niște avioane vechi din anii ’80 de care Portugalia s-a descotorosit pe seama României.

Agenţia a notificat Congresul SUA pentru această vânzare pe 3 noiembrie, iar modernizarea va cuprinde avionica, software, echipamente de comunicaţii, de navigaţie etc.

Ministerul Apărării Naţionale anunţase încă din vară că toate cele 17 aparate de zbor F-16 Fighting Falcon  vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6.5R.

Chiar și publicația recunoaște că avioanele F16 din Portugalia au fost construite în anii 80 și că pentru ele s-a plătit aproape 1 miliard de dolari guvernelor portughez şi american.

Din aceste avioane, 16 au fost recepţionate deja, ultimul urmând să vină la începutul anului viitor.

Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 şi 2017 şi au intrat în serviciul de luptă poliţie aeriană în anul 2019. relateaza sputnik.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *