vin. dec. 8th, 2023

Una dintre cele mai importante teme ale vehementei campanii anti-PSD, susținută pe față de ambasadorii SUA Klemm și, mai ales Zuckerman, se referă la tema ”grațierii și amnistiei”.

Presa internationala arată că preşedintele Donald Trump, cu o lună înainte de plecarea sa de la Casa Albă, a graţiat 15 persoane.

Grațierile îi vizează pe ”doi foşti colaboratori ai săi implicaţi în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 şi mai mulţi militari condamnaţi în legătură cu scandalul privind acţiunile firmei de securitate Blackwater din Irak”.

„Între cei grațiați se numără fostul consilier diplomatic al campaniei din 2016, George Papadopoulos, care a recunoscut că a minţit poliţia federală FBI în ce priveşte contactele sale cu un intermediar care promisese să-l pună în legătură cu responsabili ruşi”, scrie Năstase.Năstase citează Casa Albă, care arată că graţierea lui Papadopoulos ”corectează răul făcut multor oameni de către (procurorul special Robert) Mueller”.

Mueller a fost coordonatorul anchetei asupra interfenţelor ruse, ”care după doi ani de investigaţii nu a reuşit să stabilească existenţa unei înţelegeri între Moscova şi miliardarul republican”, precizează Năstase.

Același Robert Mueller a avut legături directe cu Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și… Traian Băsescu, cu care s-a întâlnit personal în 2006. Mai precis, în noiembrie 2006, când președintele României și directorul FBI, Robert Mueller, care şi-a exprimat ”recunoştinţa pentru cooperarea remarcabilă cu România în aplicarea legii”.

Mai mult, conform unor documente Wikileaks, Mueller şi a exprimat ”disponibilitatea de a adânci această colaborare în viitor”, scria paginadepolitica.ro, (citând Wikileaks).

Și avocatul olandez Alex van der Zwaan, ”condamnat în legătură cu aceeaşi anchetă, a fost graţiat de presedintele Trump”.”Trump îl grațiase deja, la sfârşitul lui noiembrie, pe fostul său consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, condamnat tot în ancheta Mueller, denunţată în mod repetat de liderul de la Casa Albă drept vânătoare de vrăjitoare”, scrie Năstase.

Tot dintre ”nevoiașii” grațiați de președintele lui Zuckerman, Năstase îi menționează pe patru foşti angajaţi ai Blackwater, ”condamnaţi pentru moartea mai multor civili irakieni în 2007. Unul dintre ei, Nicholas Slatten, era condamnat la închisoare pe viaţă”.

Cei patru agenţi de securitate, condamnaţi pentru moartea a 14 civili irakieni şi rănirea altor 17 într-un episod controversat survenit la Bagdad la 16 septembrie 2007, au susţinut că au deschis focul în legitimă apărare”, scrie Năstase. De precizat că episodul în cauză a fost și subiectul unui film de acțiune – în care este justificat atacul cu arme de foc împotriva unei mulțimi revoltate. Asta apropo de 10 august de la București… completăm noi.

Năstase mai arată că Trump a graţiat și ”doi foşti congresmeni republicani acuzaţi de infracţiuni financiare şi a redus sau anulat pedepsele altor persoane condamnate”.Adică a grațiat doi ”baroni roșii”, completăm din nou noi…”

În Romania, se desfășoară, în timpul ăsta, o amplă campanie împotriva grațierii și amnistiei, eventual prin eliminarea acestor instituții din Constituție”, atrage atenția Adrian Năstase, subliniind că ”Din prezentarea anterioara, rezulta cu claritate – condamnații din America par a fi mai buni decât cei din România și, de aceea, ei pot fi, în anumite cazuri, grațiați”. Dar, conchide ironic Năstase – ”eu cred că bunele practici din România ar putea fi aplicate și în SUA, prin introducerea unui amendament la Constituția americană – „fară penali în funcții publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *