Curtea Romei, Secțiunea 6 civilă, în Ordinul nr. 45986/2020 RG din 16 decembrie 2020, care vizează soluționarea unui litigiu privind cererea de validare a expulzării pentru restanțele unei operațiuni comerciale în perioada de urgență Covid-19, a intrat pe deplin în problema pandemiei prin declararea nelegalitatea deplină a Decretelor ministeriale (DPCM) ale președintelui Consiliului de miniștri Giuseppe Conte și ale guvernului său.
În hotărârea Curții de la Roma, citim acum că DPCM „a impus o reînnoire a limitării drepturilor la libertate” atunci când ar fi cerut „un nou pasaj într-un Parlament diferit” de cel care a avut loc pentru conversia decretului „Stau acasă” și „Cura Italia”.„Prin urmare, acestea sunt măsuri care contrastează cu articolele 13-22 din constituție și cu disciplina articolului 77 din constituție, așa cum este subliniat în doctrina constituțională de autoritate”.„O declarație interesantă, care aproape devine un avertisment pentru a deveni conștient de valoarea reală a decretelor emise în ultimele luni”, comentează avocatul Stefania Pomaro consultat de noi, care continuă să explice:„Judecătorul Curții de la Roma a rezumat bine toate aspectele ilegitimității, nu doar constituționale, ale DPCM emise de guvern. Cel mai relevant aspect al sentinței se regăsește în gândul magistratului, care susține că problemele de criză în sensul cel mai larg care afectează mulți oameni și activitățile productive nu provin din Covid în sine, ci din reglementarea acestei situații efectuate de către guvern prin intermediul DPCM, care a limitat unele dintre libertățile fundamentale, provocând direct criza menționată mai sus . Magistratul în cauză mai spune că tocmai aceste DPCM, nelegitime din nenumărate puncte de vedere, trebuie contestate (atâta timp cât este în vigoare), eliminând consecințele (negative) care decurg din acesta.Pe scurt, a sosit momentul să acționăm pentru protejarea drepturilor cuiva, atât ca indivizi, cât și ca cetățeni. ”
Așa cum era de așteptat, judecătorul Alessio Liberati a ajuns la concluzia că DPCM „sunt afectate de încălcări din cauza lipsei de motivație” și „profiluri multiple de nelegitimitate” și ca atare sunt „nule”, adică nu produc efecte concrete din punct de vedere jurisprudențial. Prin urmare, acestea trebuie anulate. Decretele cu care a intervenit guvernul nu sunt „de natură normativă”, ci au un „caracter administrativ”, deci ar trebui să se refere la o lege deja existentă, ceea ce nu face DPCM.
Mai mulți erudiți constituționali autorizați au remarcat, de asemenea, această problemă în ultimele luni, susținând că sunt neconstituționale . Deja Annibale Marini , președintele emerit al Curții Constituționale, a comentat la 29 aprilie în Adnkronos :„… Vrând să-și salveze legitimitatea, este neconstituțional, acolo unde nu prevede o limită de timp . Prin urmare, conține un defect reparabil, deoarece este suficient să se stabilească „limita de timp”. Rămâne faptul că, în opinia mea, DPCM nu poate afecta drepturile la libertate. A fost folosit cel puțin de constituționalitate dubioasă, „în afara sistemului”, care a schimbat complet structura tuturor organelor instituționale ”.
Avocatul Pomaro concluzionează după cum urmează:„În esență, pentru a rezolva problemele care decurg din limitele impuse de guvern, trebuie să ne îndreptăm energiile, mai degrabă decât împotriva altor cetățeni, care sunt de fapt în aceeași situație ca noi, către cei care au contribuit la provocarea nedreptăților de astăzi. , pentru a genera, în acest fel, un efect pozitiv de ripple pentru toată lumea. ”
Cu toate acestea, noua „bombă” privind guvernul DPCM a trecut neobservată de mass-media , care a ales să o ignore (cu excepția unor ziare precum Il Giornale și Libero).