vin. dec. 8th, 2023

Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia sunt obligați să facă vaccin contra coronavirusului, a declarat miercuri guvernul, într-o mișcare potențial controversată care vizează protejarea pacienților vulnerabili și lupta împotriva sentimentului „anti-vaccin”, scrie Reuters.

Contestatarii guvernamentali au pus sub semnul întrebării legalitatea obligării doar a unor categorii de lucrători să se vaccineze.

Decretul de miercuri aprobat de cabinetul premierului Mario Draghi spune că lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv farmaciștii, „sunt obligați să se vaccineze”.

Cei care refuză ar putea fi suspendați fără plată pentru restul anului.„Scopul măsurii este de a proteja cât mai mult posibil atât personalul medical, cât și cel paramedical, precum și pe cei care se află în medii care ar putea fi mai expuse riscului de infecție”, a spus guvernul într-un comunicat.

Decretul introduce, de asemenea, protecție legală pentru cei care administrează vaccinul, o măsură pe care medicii și asistentele medicale o ceruseră după ce doi medici şi o asistentă din Siracuza, estul Siciliei, sunt anchetaţi de procuratură sub acuzaţia de omor prin imprudenţă, ca urmare a decesului unui ofiţer de marină survenit la câteva ore după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Mai exact, deși posibil ca obligativitatea vaccinării se va extinde și la alte categorii de persoane, în cazul producerii de decese in irma vaccinării nimeni nu poate fi tras la raspundere.

Campania de vaccinare va continua cu vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani, apoi a celor peste 75 și se va continua apoi cu grupele de vârstă din ce în ce mai mici.

În același timp, vor fi vaccinați și tineri, care, însă, suferă de afecțiuni care îi fac vulnerabili în fața virusului.

Toți subiecții vaccinați ar trebui incluși într-un registru special, o bază de date care va fi utilă în primul rând pentru monitorizarea potențialelor reacții adverse. În al doilea rând, același registru va fi utilizat și pentru eliberarea permiselor care ar putea fi necesare pentru călătoriile în țară și străinătate. În acest sens, la câteva săptămâni după vaccinare, se vor efectua teste serologice pentru a verifica dacă vaccinul administrat a avut efectul dorit, și anume producerea de anticorpi împotriva Covid. În caz contrar, vaccinarea va trebui repetată, cel mai probabil cu un alt produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *