mie. aug. 17th, 2022

Sursa articol : Mediafax

Documentul nu a fost discutat în cadrul UE, dar a circulat prin mai multe canalele oficiale ale UE şi a fost văzută de mulţi diplomaţi şi oficiali ai UE, potrivit Reuters.

Lucrarea afirmă că principalele obstacole în calea unei integrări mai rapide în UE a statelor balcanice sunt problemele naţionale nerezolvate ale sârbilor, croaţilor şi albanezilor, care ar trebui soluţionate prin crearea unei Serbii Mari, a unei Albanii Mari şi a unei Croaţii Mari.

Documentul propune ca Republica sârbă autonomă a Bosniei să fie alipită Serbiei, cantoanele Bosnia dominate de croaţi să fie integrate în Croaţia, iar Kosovo să fie unit cu Albania.

În Bosnia, unde 100.000 de oameni murit în aproape patru ani de război în anii 1990, nota a fost percepută ca o nouă ameninţare la adresa unităţii sale teritoriale.

Oficialii din Bosnia au criticat nota şi au cerut UE să pună capăt iniţiativelor care ar putea duce la un nou război în regiune.

Delegaţia UE în Bosnia a încercat să calmeze situaţia, spunând într-o declaraţie: „UE este angajată fără echivoc faţă de suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi Herţegovinei. Aceasta este poziţia noastră fermă şi neschimbată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *