vin. iun. 14th, 2024

Inspecția Judiciară, sesizată de judecătorul CSM Andreea Annamaria Chiș, a finalizat raportul privind „apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 AUGUST”. Potrivit raportului Inspecției Judiciare, care urmează să fie transmis Consiliului Superior al Magistraturii, mai mulți lideri politici din zona coaliţiei de guvernământ au afectat independenţa autorităţii judecătoreşti. Printre aceștia se numără premierul Florin Cîțu, ministrul justiției Stelian Ion, liderii USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș, precum și alți politicieni precum Rareș Bogdan sau fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Inspectorii judiciari au analizat declarațiile făcute de oamenii politici în spațiul public. Au fost analizate declarații din interviuri sau de pe rețelele sociale.

Prin declarațiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *