vin. iun. 14th, 2024

Guvernul Statelor Unite a aprobat o vânzare de arme în valoare de 735 de milioane de dolari (puțin mai mult de 600 de milioane de euro) către Israel, într-un acord care vede lumina în escaladarea completă a tensiunilor dintre forțele israeliene și milițiile palestiniene din Fâșia Gaza.

Acordul, care ar presupune livrarea armelor de precizie, a fost notificat de Administrația Joe Biden la Congres pe 5 mai, potrivit mai multor surse consultate de Washington Post. Prin urmare, a trecut aproape o săptămână înainte de a începe trecerea atacurilor de ambele părți ale frontierei Gaza.

Guvernul este obligat să notifice legiuitorului acest tip de acord și, de obicei, nu transcende până când Congresul nu i-a dat o aprobare informală. După notificare, legiuitorii au la dispoziție 20 de zile pentru a ridica obiecții.

Mai mulți congresmeni și-au exprimat deja nemulțumirea la acest pas, în ciuda faptului că clasa politică americană a fost în mod tradițional pro-Israel și a menținut mesaje care sunt practic comune pe ambele părți ale spectrului politic, atât democratic, cât și republican.

Un democrat care face parte din Comisia pentru afaceri externe a Camerei a pus sub semnul întrebării atât conținutul acordului, cât și momentul anunțării acestuia. “Permiterea acestui plan de a vinde bombe inteligente să meargă înainte fără a face presiuni asupra Israelului pentru a fi de acord cu încetarea focului nu va face decât să mărească masacrul”, a lamentat el.

Această sursă a subliniat nu numai moartea „multor civili” din Fâșie ca urmare a bombardamentelor israeliene, ci și distrugerea clădirii care găzduia birourile agenției americane de știri Associated Press.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *