vin. iun. 14th, 2024

Beatrice Mahler a fost numită director medical interimar al Institutului Marius Nasta, în aprilie 2017 la câteva luni fost numită manager interimar al institutului.

După cum avea să constate Curtea de Apel București prin Hotărârea 5330 din 13 decembrie 2018, Gilda Georgeta Popescu, a fost destituită ilegal din funcție pentru a fi numită Beatrice Mahler, deși se pare că Georgeta Popescu câștigase postul de manager al Institutului Marius Nasta prin concurs în 2016. Curtea de Apel a anulat ordinul lui Bodog R/1413/11.12.2017 și a dispus reinstalarea Gildei Popescu în funcția de manager ocupată acum de Mahler.

Bodog și Ministerul Sănătății au făcut recurs iar Mahler a depus și ea, în nume personal, cerere de intervenție la Înalta Curte, primul termen de judecată fiind programat în octombrie 2021.

Până atunci însă, Mahler va trebui să explice procurorilor de ce nu a declarat în declarațiile sale de avere și în declarațiile depuse la Agenția Națională a Medicamentului sumele primite de la companiile farmaceutice.

Conform datelor făcute publice de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în perioada 01.01.2016 – 26.06.2018, Beatrice Mahler a încasat zeci de mii de lei de la mai multe companii: Angelini Pharmaceuticals, Astra Zeneca, Terapia SA, Chiesi România SRL, TOTEM COMMUNICATION, BOEHRINGER INGELHEIM,CHIESI ROMANIA, CIPLA EUROPE NV ANTWERP SUCURSALA BUCURESTI, NOVARTIS PHARMA SERVICES ROMANIA SRL, AIR LIQUIDE VITALAIRE ROMANIA SRL.

Mahler era obligată să declare aceste venituri la Agenția Medicamentului precum și în declarațiile de avere.

Nu a făcut-o, comițând nu mai puțin de 6 infracțiuni de fals pentru a ascunde sumele primite.

Astfel, la Agenția Națională a Medicamentului, în 2016, 2017 și 2018, Mahler nu a consemnat toate sumele primite și declarate ca achitate de plătitorii de venituri din domeniul farmaceutic, iar din declarațiile de avere depuse în anii 2017, 2018 și 2019, respectivele sume primite în anii fiscali anteriori lipsesc cu desăvârșire.

Avertizori de integritate din Institutul Marius Nasta ne-au declarat că respectivele companii sunt chiar furnizori ai spitalului, ceea ce înseamnă că Mahler a încălcat chiar și regimul incompatibilităților din Legea 95/2006, în calitatea sa de director medical și manager, unele sume fiind încasate după data numirii sale, 13.04.2017.

Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care conține interdicțiile pe care le au persoanele care acceptă să ocupe funcțiile de directori medicali și manageri ai spitalelor, Mahler nu avea voie să desfășoare în timp ce era director medical sau manager, activități didactice sau de cercetare științifică finanțate de către furnizorii de bunuri și servicii ai spitalului respectiv și nici să exercite oricare activitate, inclusiv cele neremunerate.

Când era director medical, Mahler nu a ținut însă cont de art. 181 care precizează la aliniatul 1) că directorul medical face parte din comitetul director iar la aliniatul 9) că membrilor comitetului director li se aplică dispozițiile art. 178 alin. 1 lit. b) – g) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. 2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. 4) și 5) și a încasat bani pentru conferențiere. Însă degeaba nu a declarat Mahler acești bani la Agenția Medicamentului, crezând că așa va scăpa de brațul lung al legii, că sponsorii i-au declarat.

Deși ca manager al unui spital public, Mahler nu avea voie nici să exercite activitate medicală în afara Institutului Marius Nasta, conform declarației sale de avere, Mahler a prestat servicii medicale și la C.M.I. dr. Mahler Beatrice în paralel, încălcând astfel încă o dată Legea 95/2006.

sursa articol: curentul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *