mie. aug. 17th, 2022

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a sugerat angajatorilor, în cadrul unei întâlniri la Slatina, să aducă lucrători din afara Uniunii Europene pentru a se putea menţine competitivi pe piaţă. Ar fi chiar în studiu acordarea de facilităţi în domeniu. Soluţia nu este însă văzută cu ochi buni de toată lumea.

După ce, cu nici o oră înainte, în spaţiul bursei locurilor de muncă ministrul Turcan îl sfătuise pe un bărbat care se plângea că trăieşte cu salariul minim săslujbă partşi mai ia o time, la întâlnirea cu angajatorii, de marţi, 29 iunie 2021, ministrul Muncii a uimit din nou. Reprezentanţii a zeci de firme au venit la Slatina la întâlnire a cu ministrul, după o scurtă prezentare a măsurilor pe care Guvernul le are în lucru ministrul Raluca Turcan invitândui săşi expună problemele.

A „spart gheaţa“ o doamnă care a menţionat că reprezintă două firme, una de consrtrucţii, cea dea doua de c onfecţii textile. Pentru că se simte nevoia de a le oferi angajaţilor salarii mai mari, a explicat reprezentanta firmei, în ultimii trei ani a încercat să facă trecerea de la producţia în sistem lohn, în care practic doar prestează un serviciu pentru maril e branduri , la a pune pe piaţă propriile produse. Ministrul Turcan, după ce a salutat iniţiativa de a trece de la lohn la produsul propriu, i-a vorbit însă reprezentantei firmei de o altă posibilitate de a rămâ competitivă pe piaţă, anume menţinând costurile mici cu forţa de muncă. „Eu o să fiu foarte sinceră cu dumneavoastră. Direcţia pe care aţi luatne o e una foarte co rectă. Ca variantă alternativă, dacă nu mai aveţi această competitivitate pe forţa de muncă, să ştiţi că, deschis vă spun, există rezerva de lucrători din spaţiul nonUE. Adică e un ciclu economic prin care au trecut toate ţările din Uniunea Europeană“, a spus ministrul.

Aşa cum românii pleacă peste hotare pentru salarii mai bune, soluţia pentru patronii români ar fi să aducă forţă de muncă ieftină din afara Uniunii Europene, a explicat Turcan. „Soluţia angajaţilor din spaţiul nonUE este reală şi aici am discutat cu colegi din instituţiile din Ministerul Muncii şi cu premierul şi o să evaluăm toate facilităţile pe care le avem acum pentru lucrători din spaţiul nonsă sti UE şi să vedem cum putem mulăm aducerea acestor lucrători“, a mai spus Turcan.

Ministrul Muncii a fost contrazis, însă, imediat de directorul societăţii producătoare a aluminiului ALRO Slatina, Gheorghe Dobra. „Importul de forţă de muncă nu cred că este soluţia valabilă în totalitate şi în toate sectoarele de activitate , mai ales că experienţa arată că acest personal care vine… Nu vin cei mai buni, vin tot cei din Liga a IIa. Mai ales în sectorul nostru de activitate în care există o anumită calificare, cred că cel puţin în etapa actuală ar trebui ca şcoala să ne trimit ă nişte oameni mai calificaţi. Nici cursurile care se fac nu prea sunt ancorate în realitate. Dacă vrei chimişti, operatori, metalurgi nu găseşti“, a spus Dobra.

Discursul Ministrului Muncii vine după ce anterior, aceasta bărbat aflat la bursa locurilor de muncă din Slatina cu salariul minim pe economie, a cesta lucrând în trecut după o discuție cu un care sa plâns că nu poate trăi „la negru”, în Italia şi Portugalia, în agricultură, iar acum se luptă să supravieţuiască cu salari ul minim pe economie în România, l-a sfătuit pe bărbatul care munceşte opt ore pe zi să-şi mai ia un job part-time.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *