vin. iun. 14th, 2024

O fermă cu peste 800 de suine, care valorează jumătate de milion de euro, e închisă de jumătate de an din cauza pestei porcine africane (PPA).

Imediat ce a fost confirmat primul caz de PPA, medicii veterinari au incinerat și îngropat 700 de animale pentru a evita răspândirea virusului. Cele două hale din Podul Hagiului, comuna Gorban, ar putea fi populate luna viitoare, dacă nu vor fi descoperite noi cazuri de PPA .

În comuna în care este ferma cu suine au fost focare de pestă porcină încă de anul trecut, astfel că, de aproape un an, cei doi asociați nu au mai vândut carne de porc.

Răzvan Gheorghiu, unul dintre asociații afacerii cu suine a declarat: ” Nu am mai vândut nimic, pentru că producția a fost pusă pe pauză. Pierderile estimate sunt de câteva sute de mii de lei. Noi populăm halele de 2 pe an, dar, în 2021, nu am mai făcut nimic… Ferma noastră este singura din județul Iași care a fost închisă din cauza pestei porcine. Nu știm cum s-au imbolnăvit porcii! La noi se face duș, se schimbă oamenii când vin în hale, totul este pus la punct. Pentru că în comună a fost pestă porcină anul trecut, nu aveam voie să vând porcii. Ne-au blocat! Cu cât porcul e mai mare, cu atât prețurile sunt mai joase. Investiția într o fermă e mare. Cumperi purcelul de 25-30 de kilograme, îl crești, plătești angajații, medicamente, mâncare. Mereu investești! Oricum, toți fermierii au vândut în ultimul an cu prețuri mici, fiind în pierdere. Noi nu renunțăm la fermă. ”

Conform datelor, în județ ar fi fost afectate de pesta porcină africană (PPA) 1.324 62 de animale , dintre acestea doar 62 au murit din cauza virusului, iar alte 1.262 au fost incinerate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *