lun. dec. 4th, 2023

Statul încurajează importurile alimentare, prin lipsa controalelor riguroase la vamă, atrag atenția fermierii români.

Aceștia acuză și ANSVSA că nu a depistat carnea de pui infestată cu salmonella și că nu a făcut publice astfel de informații, singurii care au luat atitudine fiind europarlamentarii străini.

În România pătrund în fiecare zi cantități importante de carne de pui infestată cu salmonella din Polonia, atrag atenția eurodeputații, care au cerut controale drastice în țările importatoare.

În tot acest timp, ANSVSA nu a emis nicio alertă, semn că verificările importurilor nu sunt o prioritate.

Producătorii români, care sunt sufocați de cantitățile uriașe de carne de pui din Polonia, cu prețuri de dumping, cer Guvernului controale veterinare la intrarea în țară și testarea produselor, așa cum procedează și țările învecinate. Fermierii spun că prețurile

polonezilor la carne sunt foarte mici, pentru că statul polonez subvenționează indirect producătorul, prin subvenții aplicate la porumb și la furaje, descurajându-se exportul de cereale.

În

România, în schimb, se încurajează exportul de porumb și importul de cârnați, susțin fermierii
. ”La ciuperci, de exemplu, polonezii ne vând nouă ciuperci mari, furajere, destinate pentru hrănirea animalelor, pe post de ciuperci calitatea I, pentru consum uman. Și le vând la preț de 4 lei, preț de dumping, iar costul meu de producție este 6 lei.

ANPC ar trebui să intervină aici, pentru că marfa este furajeră, este calitatea a III-a, nu poți să o vinzi drept calitatea I-a. Iar eu, care produc ciuperci mai mici, dar sunt calitatea I trebuie să le vând la preț de calitatea a III-a”, ne-a mai precizat președintele Grupului de Producători EuroAvi, Puiu Ilisei.

Autoritățile dau dovadă de Vigilență, doar în cazul producătorilor români Garda de Mediu a anunțat un focar de infecție din cauza mai multor pui morți într-o fermă din Gorj, fermierul fiind amendat cu 50.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *