vin. sept. 24th, 2021

Maternitățile din țară au început să se desființeze pe motiv de ineficiență, fiind transformate în secții ale spitalelor județene. Mai mult, personalul va fi redimensionat, în sensul renunțării la posturile care pot fi acoperite de unitatea sanitară principală. Totodată, autoritățile urmăresc înlocuirea saloanelor de obstetrică cu alte specialități, precum și cu rezerve cu plată.

Ministerul Dezvoltării a emis un proiect de hotărâre de Guvern prin care desființează Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești, unul dintre cele mai mari din țară.

Unitatea sanitară deservește populația județului Prahova, de aproape 763.000 de locuitori, precum și județe învecinate, în cazul unor complicații.

Maternitatea a fost recent modernizată cu fonduri de la Banca Mondială, însă autoritățile au ajuns la concluzia că pierderile financiare o fac ineficientă.

Astfel, s-a decis transformarea Maternității din Ploiești într-o simplă secție a Spitalului Județean de Urgență, cu reducerea masivă a numărului de paturi alocate femeilor însărcinate.

Principalele motive pentru desființarea maternității, invocate, de Guvern, sunt legate de deficitul financiar de 694.250 lei înregistrat în 2019 și de faptul că în Ploiești funcționează o maternitate privată (!).

Încet, încet, se fac pași spre privatizare; potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, se vor asigura premisele pentru înființarea de noi secții/compartimente cu paturi, deficitare la nivelul județului și aducătoare de venituri, cum ar fi spre exemplu: îngrijiri paliative, oncologie, hematologie,  pneumologie  cronici,  medicină  internă  –  cronici,  chirurgie vasculară, precum și tura a doua în ambulatoriul de specialitate integrat al spitalului,  crescându-se  adresabilitatea  pentru persoanele active (care se prezintă după terminarea programului de lucru), înființarea de rezerve cu plată,  compartiment pentru tratarea infertilității etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *