lun. dec. 4th, 2023

Noua lege a pensiilor ar putea marca, odată cu intrarea în vigoare în 2023 cum estimează guvernul, și o primă creștere a vârstei de pensionare la femei.

O nouă lege a pensiilor este unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin PNRR.  Potrivit documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 7 luni și crește eșalonat până la 65 de ani.

Practic, vârsta de pensionare la bărbați și femei va fi aceeași – 65 de ani. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și bărbați.

Guvernul și-a asumat la Bruxelles egalizarea vârstei de pensionare, care se va face până în anul 2035. Astfel, femeile care în prezent au 50 de ani vor ieși la pensie la 65 de ani. Ministrul Muncii a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

Majorarea vârstei de pensionare este considerată o soluție pentru a echilibra bugetul fondului de pensii, potrivit Executivului.

Potrivit acestuia, românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor, iar din 2023, își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului va fi finalizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *