Alertă în Timişoara după ce autorităţile locale au făcut dezinsecţia.
Substanţa folosită a omorât zeci de păsări. Mai grav, spun specialiştii, folosit într-o concentraţie mai mare, produsul respectiv poate provoca iritaţii, convulsii şi chiar deces în cazul copiilor.
Municipalitatea s-a apucat să stropească în octombrie împotriva ţânţarilor în urmă cu două săptămâni. De atunci, tot mai mai multe păsări au fost descoperite fără suflare atât pe trotuare, cât şi în parcuri. O asociaţie pentru protecţia animalelor a sesizat Direcţia Sanitar Veterinară.
„Era seara la 22:30 pe stradă şi au venit cu acele tunuri cu lichid. Stropirile nu le făceau în iarba unde stau ţânţarii, muştele, căpuşele, dădeau direct în copaci şi pe geamurile oamenilor”, a declarat Ana Maria Manolea, Asociația pentru Protecţia Animalelor.
Păsările, printre care piţigoi, ciori şi stăncuţe, au fost trimise la analize. „Le-au congelat şi au ajuns în posesia noastră, în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare. Suntem în proceduri de a efectua examenul anatomopatologic”, a declarat Flavius Nicoară, DSV Timiş.
Cipermetrina, substanţa folosită la dezinsecţie, este toxică şi pentru animelele de companie. O expunere îndelungată ajunge să fie mortală chiar şi pentru om. Primul simptom în cazul unui contact direct cu cipermetrina este de iritaţie a pielii, dar şi a ochilor. În cantităţi mai mari poate să provoace amorţeală, mâncărime, dificultăţi de respiraţie şi chiar convulsii
„Este toxică pentru animale, nu doar pentru păsări. Şi pentru câine sau pisici. Doza letală este de ordinul miligramelor. Este o doză mică”, a declarat Marius Chipurici, toxicolog. Municipalitatea se apără şi susţine că insecticidul folosit este legal, iar angajaţii au respectat dozajul. „Primăria Timişoara a derulat acţiunile de dezinsecţie în baza contractului cu o firmă specializată care lucrează cu personal calificat. Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Monica Ivan, Primăria Timişoara.
„E nevoie de a preveni contactul păsărilor cu insectele moarte în urma tratamentelor de insecticide sau să se facă curăţenie după ce se realizează astfel de intervenţii”, a declarat Adrian Bâlbă, biolog. În 2019, un bloc din Timişoara a fost evacuat după ce locatarii au simţit un miros puternic de insecticid. Atunci o mamă cu doi copii au murit, iar peste 40 de oameni au ajuns la spital. Patronul firmei de dezinsecţie a fost arestat după ce s-a descoperit că a folosit ilegal o substanţă toxică.