mie. sept. 18th, 2024

Peste 20 de lucrători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au sesizat Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie privind o serie de probleme din interiorul IPJ.

„Lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, Serviciului pentru Acţiuni Speciale, vă aduc la cunoştinţă următoarele aspecte ce se petrec în cadrul I.P.J.Mureş şi la nivelul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş, fapte care, din punctul nostru de vedere, duc la periclitarea şi disfuncţionalitatea întregului sistem de apărare a ordini şi siguranţei publice pe plan local şi naţional. Luptătorii din cadrul IPJ Mureş vă solicită sprijinul în vederea susţinerii şi depistării persoanelor responsabile de situaţia defectuoasă, necorespunzătoare şi nelegală a activităţii acestui departament de urgenţă”, au arătat lucrătorii SAS. 

Majoritatea lucrătorilor SAS din IPJ Mureş, excepţie făcând tinerii încadraţi recent, au solicitat instituţiilor sesizate verificarea unor aspecte, despre care spun că ar fi fost aduse la cunoştinţa conducerii IPJ Mureş în repetate rânduri, însă susţin că nu s-a luat nicio măsură, cu excepţia unor „intimidări şi ameninţări” formulate la adresa lucrătorilor SAS. 

Plângerea celor din SAS vizează atât aspecte legate de repartizarea pe schimburi a lucrărilor SAS, adică una, două sau trei persoane, în loc de patru, fapt ce ar duce la imposibilitatea capacităţii operaţionale la nivelul judeţului, sau depăşirea timpului de muncă, cât şi aspecte legate de persoana numită la conducerea acestui serviciu, despre care susţin că a fost cercetată penal pentru evaziune fiscală. 

Lucrătorii SAS susţin că în ultima perioadă li se dau tot felul de sarcini neconforme cu statutul lor, inclusiv să verifice lacătele de la arest, şi că uneori nici nu sunt solicitaţi să intervină de către conducerea serviciului, un exemplu fiind şi evenimentul din Târgu Mureş când un lider al unui clan din Reghin s-a plimbat călare pe un cal chiar prin faţa sediului IPJ Mureş, imediat ce a fost eliberat din arest, fiind aşteptat de circa 30 de persoane, scriu cei de la stiripesurse.ro.

Angajaţii mai susţin că de la numirea noului şef al serviciului, atât în fişa postului, cât şi în Anexa la fişa postului pentru lucrătorii S.A.S. Mureş au fost cuprinse prevederi care ar fi pe lângă legislaţia în vigoare, în sensul că un lucrător „face parte din rezerve de intervenţie, în afara orelor de program…” fapt ce ar contraveni prevederilor Dispoziţiei nr. 37 din 27.07.2009. 

De asemenea, luptătorii SAS susţin că sunt obligaţi să consemneze în agenda de lucru toate activităţile desfăşurate în timpul programului de lucru şi să o prezinte spre aprobare şefului serviciului sau ofiţerului responsabil cu pregătirea, însă şi faptul că „menţine starea de curăţenie şi ordine în spaţiile aparţinând serviciului nostru, desfăşurând în acest sens, alături de ceilalţi lucrători din serviciu, activităţi administrative”. 

Un alt aspect sesizat de lucrătorii SAS este legat de numirea în funcţie a noului şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş (prin Dispoziţia şefului IPJ nr. 488 din 29.03.2016) ocazie cu care nu s-ar fi ţinut cont de faptul că acesta ar avea o sancţiune administrativă beneficiind de o clauză de exonerare prevăzută de art.10 Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, după ce ar fi fost cercetat pentru evaziune fiscală. 

În plus, lucrătorii SAS susţin că au fost ameninţaţi şi chiar s-a trecut la detaşarea unora pe la posturile locale de Poliţie pe motiv că au continuat să sesizeze aspecte legate de activitatea conducerii SAS. 

De cealaltă parte, conducerea IPJ Mureş, prin comisar şef de poliţie Dumitru Bîltag şi comisar şef de poliţie Adrian Nicuşan, a precizat, la solicitarea AGERPRES, că dat fiind faptul că sesizarea a fost depusă la instituţii ierarhic superioare, nu poate oferi un răspuns atâta timp cât inspectoratului nu i s-a solicitat oficial un punct de vedere de către acestea şi nu există o soluţie definitivă a acestora.

Scrie RomaniaLiberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *