Dum. sept. 8th, 2024

articol preluat: stiripesurse.ro

Cercetătorii israelieni cresc sute de embrioni de șoareci în utere artificiale.

Oamenii de știință spun că metoda revoluționară ar putea duce la gestația umană în afara uterului; asta aduce o nouă perspectivă asupra formării organelor, ce ar putea stimula alte progrese; fetusii pe care se fac acum experimente au organe complet formate, informează într-un material amplu publicația din Israel Times of Israel.

Oamenii de știință israelieni au crescut embrioni de 250 de celule în fetuși de șoareci cu organe complet formate folosind utere artificiale, într-o dezvoltare pe care, spun ei, ar putea să o pregătească pentru nașterea oamenilor în afara uterului.

„Am crescut sute de șoareci în acest fel, într-o metodă care a durat șapte ani până la dezvoltare, și sunt încă captivat de fiecare dată când îl văd”, a declarat prof. Jacob Hanna, biolog al celulelor stem, de la Institutul de Științe Weizmann. „Acest lucru ar putea fi relevant pentru alte mamifere, inclusiv pentru oameni, deși recunoaștem că există probleme etice legate de creșterea oamenilor în afara corpului”, a spus el.

Hanna a spus că cercetările sale vor avansa în înțelegerea formării de organe la mamifere – și ar putea facilita progresele medicale – deoarece permite vederi fără precedent ale procesului în care se desfășoară.Descoperirea sa a fost dezvăluită în revista Nature.

În timp ce oamenii de știință încearcă de zeci de ani să crească mamifere în afara corpului, succesul s-a limitat fie la embrioni în stadiu foarte timpuriu care sunt crescuți într-un laborator pentru o perioadă scurtă de timp, fie la fetuși care au fost scoși din pântece odată ce organele lor sunt formate și apoi au crescut într-un laborator.

Dar Hanna a început cu embrioni constând doar din celule stem și a privit „cu uimire” cum organele șoarecilor – animale care au o gestație rapidă de doar 19 zile – au crescut în fața ochilor săi.„Am luat embrioni de șoarece de la mamă în ziua a cincea de dezvoltare, când erau doar 250 de celule, și i-am avut în incubator din ziua cinci până în ziua 11, moment în care și-au crescut toate organele.”„Până în ziua 11 își fac propriul sânge și au o inimă care bate, un creier complet dezvoltat. Oricine i-ar privi și le-ar spune: „Acesta este în mod clar un făt de șoarece cu toate caracteristicile unui șoarece.”

Fetușii erau sănătoși, dar au murit la 11 zile, deoarece acesta este în prezent cel mai lung timp pe care îl pot dezvolta în uterul artificial și nu pot fi transplantate înapoi într-un uter de șoareci. Hanna speră să-și dezvolte tehnologia pentru a duce șoarecii la termen.

Metoda sa implică plasarea embrionilor într-un lichid special pentru a hrăni celulele embrionare într-un vas de laborator și a-i determina să plutească pe lichid. Cu acest pas, au reușit să dubleze prima etapă a dezvoltării embrionare, în care embrionul crește de zece ori.

Cheia succesului nostru este că am dezvoltat acest sistem special de incubator în care fiecare embrion se află într-o sticlă cu lichid, iar sticla se învârte pentru a se asigura că nu se atașează pe lateral. Incubatorul creează toate condițiile potrivite pentru dezvoltarea sa.”

https://youtu.be/pM-Jl7SIOqUhttps://youtu.be/pM-Jl7SIOqU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *