vin. iun. 14th, 2024

Articol preluat : evz.ro

Liderii USR-PLUS sunt îndemnați de susținătorii lor, pe FB, să închidă media radio-tv care îi critică. Exact cum au procedat guvernele PSD Adrian Năstase și Victor Ponta cu televiziunea OTV.

Marți, 27 aprilie, plenul comun al Parlamentului va vota noii membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA): patru membri plini și patru, supleanți. CNA este unica autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale. Practic, instituția se ocupă cu aprobarea licențelor și programelor mediei radio-tv și are dreptul de a sancționa derapajele televiziunilor și posturilor de radio. Inclusiv de a suspenda sau închide o televiziune sau un post de radio pe care îl consideră că nu respectă condițiile de funcționare.

Bulai de la USR către susținători: “Mai aveți răbdare două zile. Lucrurile se schimbă”

Mâine de la ora 15.00, Comisiile reunite de cultură, artă și mass media din Camera Deputaților și din Senat îi vor audia pe candidații propuși de Legislativ și Guvern urmând ca marți aceștia să fie oficializați în funcții, prin votul Parlamentului.

Viitorul sună bine pentru progresiști și susținătorii lor radicalizați în ceea ce privește mass-media. Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură, artă și mass-media din Camera Inferioară a scris astăzi pe FB cum vede el perspectiva televiziunilor și posturilor de radio.“Manipularea, conspirațiile, negaționiștii și lipsa deontologiei jurnalistice ar trebui să fie tratate diferit și sancționate, conform legii, începând de marți. Am mare încredere că acest lucru se va întâmpla și că cei 4 noi membri ai Consiliului vor readuce în CNA profesionalismul și corectitudinea de care avem nevoie în media românească. Vă rog, doar, să mai aveți răbdare 2 zile. Pentru că lucrurile se schimbă.” a promis deputatul USR-PLUS pe FB, activului de partid și susținătorilor lui.

Pentru postacii USR-PLUS, toate posturile tv “propagă dejecții”Reacțiile au apărut imediat. Postacii paginii de FB a liderului progresist au cerut USR-PLUS să ia măsuri radicale, până la închidere, a televiziunilor care îi critică.

Prezentăm doar câteva exemple:

“Asteptam asanarea audiovizualului românesc. Așa cum în trecut OTV a fost obligat să-și înceteze activitatea, la fel ar trebui să se întample cu posturile tv si dejecțiile ce se propagă pe mai toate canalele românești, în prezent.”

“Să sperăm că vor fi sancționate drastic toate mizeriile numite televiziuni. Și că se vor lua în calcul și sesizările telespectatorului.”

“Doamne ajută! Ordine și disciplină că e jale mare pe ecranele televizoarelor!”

„Să fie într-un ceas bun!Ce se întâmplă după aia, câte luni vor fi închise televiziunile? Nu că ar fi o pagubă…”

Cererile susținătorilor progresiști sunt de tip comunist. Sau neomarxist

OTV a fost închisă de Guvernele PSD Năstase și PontaOTV a fost sancționat prin retragerea licenței în două rânduri, în 2002 și 2012 și apoi, închis definitiv în 2013 de către guvernările PSD conduse în acele secvențe de timp de Adrian Năstase și de Victor Ponta. Deși controversați atât OTV cât și creatorul televiziunii, realizatorul tv Dan Diaconescu, atitudinea PSD de cenzor brutal al presei care nu-i convine a fost criticată și sancționată de organismele internaționale ale mass-media și de forurile europene.

Și președintele Senatului, Anca Dragu de la PLUS, a lăudat Guvernul Năstase

Nu este prima dată când din rândul liderilor USR-PLUS sau al membrilor și susținătorilor lor se laudă activitățile și practicile PSD. Ultimul caz notoriu este cel al președintelui Senatului, Anca Dragu, lider al PLUS care cu o săptămână în urmă declara că Guvernul Năstase a fost cel mai eficient și coerent Executiv.

Prin numirea noilor membri în CNA, coaliția de guvernare va deține majoritatea în Consiliu. De ani de zile PSD este cel care controlează activitatea CNA. Instituția este condusă și în prezent tot de un reprezentant al social-democraților.

Viitorul CNA va fi dominat de coaliția majoritară

Candidații care vor fi audiați mâine și votați marți sunt propuși de PNL, USR-PLUS și Administrația Prezidențială: Ionel Palăr, susținut de PNL reprezintă Parlamentul, Valentin Jucan, susținut de PNL reprezintă Guvernul, Mircea Toma susținut de USR-PLUS reprezintă Parlamentul. Administrația Prezidențială o propune pe Dorina Rusu. În anul 2015, aceasta a fost propusă ca membru al CNA tot de Administrația Prezidențială.

CNA are 11 membri care au câte un mandat de 6 ani. Din 8 februarie 2021 ședințele Consiliului au fost suspendate deoarece mandatele a patru membri au expirat și nu s-a mai putut întruni cvorumul legal.

Noul președinte al CNA va fi reprezentantul Administrației PrezidențialePreședintele PNL Ludovic Orban a declarat zilele trecute că Parlamentul va dezbate și vota într-o altă ședintă comună respingerea Raportului de activitate a CNA, procedură care duce la schimbarea conducerii actuale a instituției, deținută de ani de zile de PSD.

Potrivit surselor politice, noul președinte al CNA va fi reprezentanta Administrației Prezidențiale, Dorina Rusu. Șeful CNA este ales de către membrii Consiliului. Fost jurnalist, activitatea Dorinei Rusu a fost apreciată în mandatul anterior din CNA, 2015-2021, atât de colegii din Consiliu cât și de reprezentanții mediei radio-tv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *