mar. dec. 5th, 2023

Operaţiunea, surprinsă de camerele de supraveghere, a avut loc în regiunea Plovdiv. Trupele participau la un exerciţiu NATO în care simulau capturarea şi securizarea unui aerodrom dezafectat. Dar, în timpul misiunii, soldații au pătruns într-o clădire de lângă aerodrom, despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament. Acolo se aflau însă civili bulgari.

Vassil, muncitor la KIM Engineering: „Eram în spate și munceam în momentul în care colegii mi-au spus că au intrat soldații peste noi. I-am văzut cu mitraliere îndreptate spre noi, eram foarte stresați, am început să alerg, eram foarte stresat, nu știam ce să fac și ce să spun.

În imagini se vede cum unul dintre muncitori ridică mâinile, semn că nu are nimic de ascuns. Înarmaţi cu puşti de asalt, cei şapte militari au cercetat locul timp de câteva minute.

Proprietarul fabricii nu a fost impresionat de scuzele ambasadei americane și i-a dat în judecată pe militarii care participau la exercițiul NATO.

Marin Dimitrov, director al KIM Engineering Ltd: „Militarii au mers peste tot pe proprietatea mea privată. A fost o încălcare ilegală a proprietății mele private. Sunt jignit şi umilit de cele întâmplate. S-au purtat ca și cum am fi bandiți, criminali, chiar dacă desfășurăm activități legale.

Raidul a avut loc pe 11 mai şi, potrivit unui comunicat transmis de oficialii americani, nu s-a tras niciun foc de armă. Ambasada Statelor Unite din Bulgaria a prezentat scuze pentru confuzia creată și a spus că anchetează cauzele acestei greşeli. Pe de altă parte, preşedintele bulgar a calificat incidentul drept „inacceptabil”.

https://youtu.be/6WufkAPeoMAhttps://youtu.be/6WufkAPeoMAhttps://youtu.be/6WufkAPeoMA

Exerciţiul americanilor face parte din operaţiunea „Defender Europe 21”, care a început în mai și se va încheia la finele acestei luni. Este cel mai mare exerciţiu NATO care are loc pe continentul european în ultimele decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *