Comisia Europeană a trimis înapoi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe care l-a depus România zilele trecute.
Liderii de la Bruxelles au transmis o serie de observații, pe mai multe componente, de la infrastructură și până la educație.
Comisia Europeană este nemulțumită de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trimis de România, pentru care a adus numeroase critici.
Un exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova secţiile de Trapie Intensivă pentru nou-născuţi.
Un alt reproş adus
PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele Excel cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte.
Se pare că în
documentul Word trimis de România se cer 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul Excel anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro
.
S-a depus cerere pentru finanţarea unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul.
Într-unul sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul 517 milioane de euro.
La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, CE spune că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu se oferă date suficiente.
La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu este oferită de fiecare dată sursa informațiilor.
La alte capitole, precum Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri.
De asemenea, la Şcolile Verzi
au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state ce au aplicat, costuri standard naţional.
Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale finanţate de către Uniunea Europeană împotriva consecinţelor economice ale pandemiei COVID-19, a anunţat marţi preşedinta CE Ursula von der Leyen.