vin. ian. 27th, 2023

Constituția României a murit.

CJUE: Judecătorii nu pot fi sancționați dacă nu aplică deciziile Curții Constituționale. Judecătorii naționali pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate – este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CJUE.

În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii. Cu alte cuvinte, dreptul UE are în fața dreptului național, dacă deciziile CCR contravin dreptului european.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că hotărârile Curții Constituționale ale României pot fi ignorate de judecătorii care trebuie să se pronunțe în cauze ce privesc drepturile UE. În plus, aceștia NU pot fi trași la răspundere dacă nu aplică deciziile Curții Constituționale.

CJUE a decis că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, dacă deciziile CCR contravin dreptului european și că interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate care urmare a aplicării unor decizii CCR. Totodată, CJUE anulează și instituția prescripției, dacă aceasta ar interveni prin aplicarea unei decizii a Curții Constiutționale: „Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție”.

CJUE spune că instanțele de drept comun pot respecta deciziile CCR, dar judecătorii din cauzele penale nu pot fi sancționați dacă nu le aplică: „Dreptul Uniunii nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii pentru instanțele de drept comun, cu condiția ca independența acestei curți, în special față de puterile legislativă și executivă, să fie garantată. În schimb, acest drept se opune ca răspunderea disciplinară a judecătorilor naționali să fie angajată prin orice nerespectare a unor asemenea decizii”, arată CJUE.

„Decizia CJUE vine în contextul mai larg în care Curțiile Constituționale din statele est-europene precum Polonia, Ungaria sau România, dar și din Germania, au decis că deciziile lor au întâietate în fața deciziilor CJUE și a legislației europene”.

Mai exact România va fi condusă după legile UE, legile naționale nemaiavând întâietate.

Analistul politic Florin Cojocariu, cunoscut om de dreapta, spune că decizia CJUE este „lovitura finală democrației europene”. El explică de ce se întâmplă acest lucru:

„Legile europene (“dreptul UE”) sunt creația Comisiei Europene, nu a Parlamentului European. Comisia nu e aleasă, ci numită prin negocieri politice obscure între greii europeni, și e singura cu drept de inițiativă legislativă.

2. Majoritatea parlamentarilor europeni din toate țările, care sunt aleși, sunt trimiși acolo să ridice mâna la deciziile grupurilor politice din care fac parte, fără prea multe discuții, nu să facă politică. Postul e o rentă, nu un post de decizie politică. Parlamentarii europeni scriu rapoarte inutile, nu inițiază legi.

3. Așadar majoritatea legilor, directivelor și regulamentelor sunt creația unui corp birocratic complet opac, care nu a participat vreodată la alegeri și care nu poate fi sancționat politic.

4. Legea fundamentală a fiecărui stat democratic european e Constituția Națională, care garantează în primul rând principiile fundamentale ale democrației. Constituția e validată și ajustată doar în referendum, pentru a-și păstra autoritatea democratică.

5. Tribunalul UE a stabilit că judecătorii naționali pot ignora legea asta fundamentală dacă o lege UE o contrazice. Concluzie: un corp birocratic neales și opac obiect al lobby-ului corporatist și aflat în conflicte de interese dubioase, devine sursa finală de autoritate juridică europeană. Dacă ei stabilesc mâine că din cauză de epidemie orice adunare de mai mult de 2 persoane e interzisă, asta devine final obligatoriu, *fără drept de apel*, pentru toți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *