vin. iun. 14th, 2024

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de către Guvern privind extinderea ordinului de protecţie. Propunerea de lege urmează să fie votată decizional de către Camere Deputaţilor, scrie News.ro.

Astfel, iniţiativa legislativă extinde ordinul de protecţie la toate formele de violenţă fizică, dar şi psihică cum ar hărţuirea online, apelurile telefonice multiple, urmărirea şi nu este necesar ca agresorul să fie membru de familie, a explicat ministra Justiţiei Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că prin proiectul de lege este extins mecanismul ordinului de protecţie la toate formele de violenţă fizică, dar şi psihică: hărţuire online, apeluri telefonice multiple, urmărire şi nu e nevoie ca agresorul să fie membru de familie.

Gorghiu a mai spus că iniţiativa legislativă a Guvernului, măsurile faţă de agresor sunt următoarele:

– evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victime

– obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

– interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic;

– instanţa poate dispune şi obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară;

– în cazul în care agresorul este consumator de substanţe psihoactive, instanţa poate dispune, cu acordul acestuia, integrarea acestuia într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.,

„De asemenea, agresorul va plăti cheltuielile de judecată”, a mai declarat ministra Justiţiei.

Votul Senatului a fost în calitate de prim for sesizat, iar decizională pe proiectul de lege este Camera Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *